Wachtwoorden veilig opslaan met een simpele tool

Zou het niet makkelijk zijn om je wachtwoorden veilig op te slaan? Ik gebruik hiervoor “LastPass” zodat mijn wachtwoorden niet te raden zijn en ze niet hoef te onthouden of op te schrijven. In dit artikel leg ik uit wat er mogelijk is.

De tool kan gebruikt worden op smartphone, tablet of desktop in je favoriete browser zonder na te denken wat je gebruikersnaam en wachtwoord ook alweer was.

Één wachtwoord onthouden

Normaal gesproken gebruiken de meeste mensen een wachtwoord meerdere keren op verschillende websites. Als één van je favoriete websites wordt gehacked zou je op alle websites waar je een account hebt moeten inloggen en je wachtwoord veranderen.

Met “LastPass” heb je de mogelijkheid om op elke website een ander wachtwoord te gebruiken doordat je inloggegevens worden opgeslagen en bereikbaar zijn door middel van één wachtwoord.

Two-Factor Authenticatie

Als je alleen een wachtwoord ter beveiliging van je inloggegevens niet genoeg vindt kan je nog een extra code invoeren die op je telefoon zichtbaar is.

Een gratis service die ik daarvoor gebruik is “Google 2-Step Verification”.

Wachtwoorden genereren

Het kunnen genereren van wachtwoorden vind ik één van de mooiste functies en je kan het aantal tekens instellen en daarnaast kan je bij geavanceerde instellingen instellen om speciale tekens toe te passen.

Ik genereer mijn wachtwoorden met een lengte van 20 karakters en alle karaktertypes. Op de website van de consumentenbond staat een artikel “Wachtwoord maken & onthouden” met een uitleg en tips.

Op elk apparaat simpel inloggen

De tool kan worden geïnstalleerd op je favoriete apparaat en al je wachtwoorden worden automatisch gesynchroniseerd.

Hierdoor heb je ze altijd bij de hand en kun je via een paar klikken je inloggegevens automatisch laten invullen.

Formulieren automatisch invullen

Nog een handige functie die je ook veel tijd zal besparen is het automatisch laten invullen van formulieren op websites.

Ik vind het altijd vervelend om al mijn gegevens handmatig in te vullen en je kan ook meerdere profielen toevoegen zoals privé of zakelijke gegevens.

Test je wachtwoorden

Als je benieuwd bent of je wachtwoorden die je hebt opgeslagen veilig genoeg zijn kun je een veiligheidstest uitvoeren en kom je erachter welke wachtwoorden zwak zijn of die je meerdere keren gebruikt hebt zodat je die kan aanpassen.

Vertrouwde mensen toevoegen voor noodgevallen

Het kan gebeuren dat er ingelogd moet worden om zaken te regelen als je niet in staat bent om dit zelf te doen om wat voor reden dan ook kan je een vertrouwens persoon toegang verlenen tot “LastPass”.

Deel je wachtwoorden met collega’s

Als je in een team werkt kan het gebeuren dat er accounts zijn die door meerdere personen gebruikt moet worden is het handig om dit te kunnen delen zodat het niet in een onbeveiligd document of in een kladblokje opgeslagen hoeft te worden.